מיומנות סיכום שיעור
- 'תומר זיסוביץ
- May 21, 2022
- 5 min read
Updated: May 25, 2022
מבוסס על מאמר מאת שני לוי שמעון –מרכזת פיתוח פדגוגי והנחייה דידקטית באגף ל"ל.
סיכום השיעור הוא מעבר של ידע ממוחו של המורה למחברת של התלמיד" (קניאל, 2022). האם התלמידים מסכמים ואיך הם מסכמים, האם זו מיומנות שיש לעבוד עליה? ואם כן – איך? האם סיכום השיעור הוא אכן מעבר של ידע ממוחו של המורה למחברת של התלמיד? מה עלינו לעשות על מנת לשנות את ההנחה הזו??

אם אחת המיומנות המורכבות ביותר היא מיומנות הכתיבה בשל היכולות הרבות שהיא דורשת ובשל הקשיים הרבים איתם היא מפגישה, מיומנות הסיכום קשה כפליים. מיומנות הסיכום מפגישה את התלמיד לא רק עם מיומנות הכתיבה המורכבת, אלא עם כתיבה המשולבת בהבנת הנשמע, סיכום, תמצות והחשוב מכל היכולת לעשות את כל אותן פעולות שצויינו בו זמנית.
היכולת הבו זמנית הזו מצריכה, במונחים מקצועיים קשב רב וגם מפעילה את זיכרון העבודה. זיכרון העבודה הוא היכולת לעשות מספר פעולות בו זמנית במרחב העבודה שלנו. במקרה זה, גם להקשיב, גם להבין ולסכם וגם לכתוב. בשל מורכבותה של מיומנות הסיכום הרבה מן המורים מעדיפים שלא להתמודד איתה ומוותרים מראש על המאמץ. הרבה מעדיפים, להכתיב לתלמידים את החומר כדי שבטוח יהיה כתוב במחברות בצורתו התקינה והרחבה ולעיתים אף מספקים סיכומים מוכנים. אם כן מדוע חשוב שהתלמיד יסכם? מדוע לא להמשיך ולהכתיב את החומר לתלמיד?
עבודה על מיומנות סיכום השיעור, מעבר לטיפוח מיומנות חשובה, יכולה להיות דרך לעזור לתלמידים להיות נוכחים בשיעור וללמוד למידה פעילה ויעילה. יתר על כן, לסיכום חשיבות רבה. מעבר לנוכחות פעילה של התלמיד בכיתה הוא מהווה ביטוי לדרך בה התלמיד הבין ועיבד את הנלמד כל אחד בדרך הייחודית לו.
הסיכום הוא בבחינת התמונה הנוצרת במוחו של התלמיד ויש בה כדי לשקף את התובנות התהליכים ודרכי הקישור, שהתהוו אצל התלמיד במהלך הלמידה . הרבה פעמים רק שהתלמיד מתבקש להעלות על הכתב את הדברים הוא בעצם עושה עם עצמו תהליך של עיבוד והבנה של הנאמר בשיעור. כמו שאמרנו מיומנות הסיכום היא מיומנות מורכבת הדורשת מהתלמיד משאבים רבים.
להלן רשימה של המיומנויות הנדרשות על מנת לסכם שיעור והקשיים העלולים להפריע בתהליך:
הבנה של השיח בע"פ
ידע – כללי ומקצועי
ידע של סכמות – כלליות ומקצועיות
הכרות עם קשרים להעברת מסר רטורי
הבחנה בין עיקר לתפל
זיכרון שמיעתי
קשב
זיכרון עבודה
יכולות כתיבה: כתב, כתיב
(יכולות הבעה: מבנים, הכללות (אוצר מילים), שחבור, הבעת יחסים (שימוש בקשרים
אוטומטיזציה סדר וארגון
ביטחון
כמו שאנו רואים הסיכום דורש מהתלמיד גיוס משאבים רבים – אך הוא חשוב מאוד להתפתחותו כלומד עצמאי. כמו כל מיומנות גם מיומנות הסיכום לא נלמדת ביום אחד ודורשת תיווך והכוונה של התלמיד.
להלן הצעות למספר דרכים כיצד ללמד את מיומנות הסיכום ולקדם את התלמידים במטרה להופכם ל"מסכמים עצמאיים ויעילים" (הדרכים מסודרות לפי סדר עולה של הנדרש מהתלמיד)
דרך 1 : הכתבה פעילה
הצעות להפעלה:
1 .אני אכתיב לכם פסקה וכאשר אסיים אבקש מכם לשאול שאלה אשר הפסקה עונה עליה ולכתוב אותה בראש הפסקה שהכתבתי.
2 .אני אכתיב לכם פסקה וכאשר אסיים אבקשכם לסמן את המשפט החשוב ביותר בפסקה.
3 .אני אכתיב לכם פסקה המורכבת מעובדה ושלוש דוגמאות. כאשר אסיים אבקש מכם לסמן בקו את העובדה ובעיגולים את הדוגמאות.
4 .אני אכתיב לכם פסקה וכשאסיים אבקש מכם לומר מה הבעייתיות עם הדברים שכתבתם..... מה השלב הבא המתבקש..... מה הייתם מצפים שיקרה......
5 .עיבוד: לאחר הכתבה של השיעור כולו, ניתן לבקש מהלמידים לקרוא את שכתבו ולנסות לצייר לשיעור סכמה מארגנת. למשל: סכמה של סיבה ותוצאה, של ניגוד, של עובדות ופרטים וכדומה...
(אם המשימה מורכבת ולא מוכרת, ניתן לספק לתלמידים שתי אפשרויות של סכמות מארגנות והם יבחרו באחת שיותר מתאימה למבנה שיעור שכתבו).
דרך 2 :סיכום דרך שאלות
שאלות הן כלי מצוין הממקד את התלמידים בלמידה. השאלות יכולות לשמש גם כלי לסכם את השיעור, כאשר התלמידים עונים על שאלות מרכזיות הם בעצם מסכמים את השיעור ומשרטטים לו מבנה.
ניתן להשתמש בשאלות בשתי דרכים:
1 .לספק את השאלות מראש ולאפשר לתלמידים זמן בסוף כל חלק או בסוף השיעור על מנת לענות עליהן. בדרך זו התלמידים מתרגלים את מיומנות הכתיבה וכתיבת תשובה לשאלה ולא רק במבחן.
2 .ניתן לאפשר לתלמידים לשאול את השאלות בעצמם. כמובן שהדבר מצריך עבודה על השאלות: איך לשאלות שאלות והבחנה בין שאלות כלליות רחבות לבין שאלות ממוקדות.
3 .רצוי לשאול גם שאלות של עיבוד כמו: האם לדעתכם פעל נכון? ולמה? , לאיזו תפיסה מבין התפיסות שלמדנו מתאימה התנהגות זו? וכדומה.
דרך 3 :סיכום בדרך של תרשימים וטבלאות
ישנם שיעורים רבים המזמנים סיכום בדרך של תרשים או טבלה. חשיבה מקדימה על נושא השיעור על חלקיו יכולה לעזור באיתור התרשים הנכון לסיכום.
למשל: שיעור בנושא "הסיבות לפרוץ המלחמה" יכול להיות מסוכם בצורת תרשים של הוספה. כאשר: שם המלחמה מופיע למעלה ומתחתיו או מסביבו הסיבות השונות.
שיעור העוסק בהשוואה בין סיפורים או בין דמויות, יכול לזמן סיכום בטבלה עם קריטריונים מובחנים.
גם את הסיכום בתרשימים חשוב להקנות בשלבים.
1 .לסכם עם התלמידים את השיעור בכל פעם בסוג תרשים אחר על מנת להכיר את הסוגים השונים של התרשימים ולהתנסות בהם.(מומלץ לעשות רשימה או במחברות התלמידים או בכיתה של סוגי התרשימים הנלמדים שתהיה זמינה ונראית)
2 .לספק לתלמידים תרשים ריק של השיעור והם יצטרכו למלא אותו. כמו טבלה ריקה לצורך שיעור העוסק בהשוואה. (בוודאי לא להכתיב להם את מה שצריך להיות כתוב בתרשים).
3 .לאפשר לתלמידים לשרטט את תרשים השיעור בעצמם ולמלא אותו יחד איתם.
4 .לאפשר לתלמידים לשרטט את תרשים השיעור בעצמם ולמלא אותו לבד.
5 .חשוב לעבוד עם התלמידים על המרה של החומר מתרשים וטבלה למלל כמו תשובה לשאלה. פעמים רבות סיכום בדרך זו הוא נקודתי ובהמרה שלו לתשובה נדרשת הרחבה והדגמה. יש צורך לעבודה על כך באופן מפורש.
חשוב לזכור – כל תלמיד יש לו דרך הלמידה שלו. לא לכל תלמיד נוח עם טבלאות ותרשימים. ככלל הרעיון הוא להגיע למצב שכל תלמיד מסכם את השיעור בדרך הטובה היעילה והנכונה לו!
דרך 4 :סיכום דרך סיכום בעל פה
דרך נוספת אשר ממשיכה ומלווה את התלמידים ויחד עם זאת כבר שולחת אותם להתמודד עם הסיכום בכוחות עצמם. בדרך זו מאמנים את התלמיד לסכם את השיעור בעצמו, אך יחד עם זה נותנים לו 'קביים' לסיכום. ובעיקר מפתחים בו את האימון ביכולתו לסכם.
בתחילת השיעור המורה כותב ראשי פרקים של השיעור– מילים המרמזות של מהלך היחידה. רצוי שיהיו מילים שאולי בשלב הכתיבה על הלוח אינן מובנות אלא מתבהרות מייד עם הלימוד. לאחר סיום היחידה בת כעשרים דקות לימוד, המורה – ומסכם בקול, בעל פה בצמוד למה שנכתב על הלוח את הנאמר עד כה. התלמיד מבין מדברי המורה מהם עיקרי הדברים החשובים לסיכום. סיכום הביניים מארגן לתלמיד את מהלך השיעור עד כה. לאחר שסיים את הסיכום בעל פה המורה מבקש מהתלמידים להעלות על הכתב את מה שאמר.
דרך 5 :סיכום באמצעות הלוח
בדרך זו הלוח משמש כמשענת העיקרית לסיכום. המורה מלמד יחידה קצרה, כאשר המתודה של השיעור מלווה בשאלות המורה שמטרתן גילוי וחשיבה. במהלך הלימוד הוא כותב על הלוח מילות מפתח מצד אחד, ומשפטי מפתח מהצד השני.
לאחר סיום היחידה המורה מקצה זמן לתלמידיו ומבקש מהם להשתמש במילות המפתח ובמשפטים הרשומים על הלוח ובעזרתם לסכם את מה שנלמד עד כה. מילות המפתח והמשפטים עוזרים לתלמיד לארגן את הסיכום ויחד עם זה לבדוק שלא שכח דבר. הסיכום אמור לשקף את תהליך הלמידה באמצעות השילוב של המושגים, מילות המפתח והרעיונות שעלו תוך כדי למידה. חשוב לציין שעל התלמיד ליצור סיכום ממשפטי המפתח ולא להעתיק אותם. מטרת משפטי המפתח והמושגים היא לשמש כעוגן לסיכום התלמיד. לאחר שהתלמידים סיימו לסכם במחברת – המורה מבקש מתלמיד או שניים לקרוא את סיכומם – והתלמידים מנתחים אותו ביחד – האם התלמיד סיכם נכון? האם לא שכח כלום? האם דייק? כיצד ניתן להגיד את הדברים באופן יותר מדויק? האם יש למישהו הערות על הנכתב?
קישור לדף עבודה בנושא סיכום:
Comments